Soorten - bakwagen (bak tussen wielen)

De bakwagen, of beter gekend als "bak tussen wielen" is de meest geziene aanhanger op de openbare weg. Dit zijn relatief goedkope aanhangwagens waarbij een enkelas verkrijgbaar is voor minder dan €600, de dubbelas variant start rond de €800. Deze aanhangwagens bestaan uit een warm (volbad) gegalvaniseerd chassis met een normale V-dissel of een kipdissel. De beplating bestaat meestal uit een betonplex waterwerende plaat van 12mm dikte, alhoewel sommige fabrikanten ook 18mm gebruiken. Deze plaat is zeer hard en kan wel tegen enkele serieuze steenbrokken. Bij het transport van grind, stabilisé, droge beton, etc vormt het terug leegmaken absoluut geen probleem. Even de borstel erbij halen of afspuiten en de aanhangwagen is terug als nieuw.

De gebruikte torsie-as kan minimaal 750kg aan (wat ook het wettelijke maximum is van de aanhangwagen MTM 750kg), maar vele fabrikanten voorzien ook zwaardere uitvoeringen daar het totale gewicht van de aanhangwagen (geladen) nu éénmaal niet altijd op een kilogram nauwkeurig geschat kan worden. Zo biedt men bv AL-KO assen aan van 950kg, of Euroflex assen van 1050kg wat zeer afhankelijk is van het merk van de aanhangwagen.

een bakwagen enkelas van weytens met witte lampjes vooraan en een as van 1050kg

De bak tussen wielen wordt op vele zoekertjes sites aangeboden en door merk-dealers, waardoor er een groot verschil ontstaat bij de aangeleverde kwaliteit en de winst die men er op maakt. Indien u van plan bent via zoekertjes een aanhanger aan te kopen, let dan op het feit of er wel een COC-attest meegeleverd is én of dit reeds in de prijs inbegrepen is
(net zoals de recytyre)!

De bakwagen MTM 750kg moet nu steeds verplicht met het COC-attest geleverd worden, wat inhoudt dat de fabrikant een voorgeschreven procedure moet volgen tijdens het vervaardigen van de aanhangwagen. Ook is de aanhangwagen nu moeilijker onwettelijk om te vormen, waarmee bedoelt wordt dat eventuele dieven het chassisnummer op méér dan één plaats dienen te wijzigen.

Zo kan het VIN nummer op verschillende plaatsen aangegeven zijn:


een aanhangwagen dubbelas van intertrailer op bakwagen.be